En huvudsak

NICE

Den heter Tête au Carré (Square Head) och rymmer den administrativa delen av stadsbiblioteket i Nice. 26 meter hög reser den sig över gatunivån mellan Moderna museet och busstationen. Den skapades 2001 av skulptören Sacha Sosno tillsammans med arkitekterna Yves Bayard and Francis Chapuis.

Part of Public library Louis Nucera (administration offices) in Nice. Tete au Carre (Thinking inside the box), was created by sculptor Sacha Sosno. It stands 26 metres high.

7 reaktioner till “En huvudsak

  1. I sanning en vågad, häftig, passande och extremt djärv konstruktion! Och i Sverige fegar man ur Stadsbibliotekets ut- och ombyggnad med några sketna glaslådor snällt och vänligt inlagda nedanför Observatoriekullen…

  2. Fega populister i stadshuset bidrar till arkaiseringen av Stockholms arkitektur. Vår stad har mycket att lära av städer som Nice, Barcelona eller Wien.

  3. True! Länge ogillade jag inbyggnaden av Norra Bantorget i Stockholm med ännu ett glaspalats och dessutom ännu ett trist hotell. Från Kungsholmssidan liknar huset en anskrämlig, skrämmande monolit som skymmer sikten mot de vackra gamla husen på NBt. Från torgets håll är det bättre. Och guess what? Man har vågat luta glasväggen lite, lite utåt. Otroligt djärvt i ett Stockholmsperspektiv. Kommer vi längre än så? 😦

  4. Ja, jo, de gör de… fast ett stenkast från de historiska Almarna sågades det häromveckan vilt bland träden i Berzelii Park. Stora friska almar eller vad det nu var. Here goes SL again! Men den här gången gäller det utbyggnad av spårvagnslinjen 7. Inga protester där inte. Inte en jävel hängde i hängmatta i nån trädgren och rökte brass… Är det spårvagnskrameri eller allmänt oengagemang? :-0

    1. Jag tror att folk inte vågar röka gräs offentligt helt enkelt… Allvarligt talat finns det alldeles för mycket att engagera sig i nuförtiden för att nån ska bry sig om några sketna träd.

  5. Ja, ja, almarna ha ju inte så mycket med arkitektur att göra… Men lite bortom Norra Bantorget finns ju Flat Iron Building… Kan den vara nåt att glädja sig över eller Bonniers konsthall stax bredvid..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s