The kiss of life

Berlin1990 007bl

Om en vecka är det 20 år sedan det östtyska folket högg ut en öppning i Berlinmuren och promenerade över till andra sidan medan de förut så fruktade gränsvakterna lugnt tittade på. Systemet hade ruttnat inifrån och förlamats. Ingen iddes göra något. Diktaturens tid var förbi.

Den här bilden tog jag vid ett besök i Berlin i oktober 1990. Den ryske konstnären Dmitrij Vrubel hade målat sin berömda The Kiss of Death föreställande den sovjetiske Brezjnjev och den östtyske partichefen Honecker ömt omslingrade i en kyss. Så småningom förvandlades den till ett minnesmärke över de svåra åren och en världsberömd turistattraktion och en del av East Side Gallery – ett av den tyska huvudstadens många konstprojekt. Tills den vittrade sönder, klottrades ner och slutligen togs bort av myndigheterna. Dmitrij Vrubel har bjudits in att måla en ny version av den gamla bilden lagom till jubileet den 9 november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s