Styckmästaren och köttet

Håkan Fällman är styckmästare och VD på Fällmans Kött i Slakthusområdet. Håkan har skrivit boken Kött: välja, hantera, tillaga – en bibel för alla köttintresserade. Bilden ovan ingick i Köttets revansch, ett reportage i gårdagens Svenska Dagbladet skriven av Clara Block Hane .

När jag tog bilden hade jag en helt annan bild i tankarna, nämligen August Sanders ”Kocken” från 1928. Tysken Sander ägnade sig under 1920-talet åt att resa kors och tvärs genom landet och fotografera olika representanter för det tyska folket: alla samhällsgrupper, yrken, kvinnor, män, gamla och unga. August Sanders stramt hållna samhällsdokument passade inte in i den nazizstiska ideologin. Han blev censurerad och förföljd av nazisterna under 1930-talet och övergick så småningom till att fotografera landskap. Stora delar av hans arkiv blev förstörda dels av Gestapo, dels av en bomb 1944.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s