Ett parti schack


Här sitter mina morföräldrar: Zlata Lamensdorf, född Mingelgrün och Daniel Lamensdorf och spelar schack i sitt vardagsrum i Kraków i södra Polen någon gång under tidig 1930-tal. Hon: strängt religiös dotter till en rabin och han, en progressiv jude som var föreståndare på ett jordbruk och privat gjorde narr av traditionerna.

Det är vad jag känner till om dem – sånt som mina föräldrar har berättat. Detta är också det enda existerande fotot av paret Lamensdorf. Zlata och Daniel blev nämligen kvar i Krakow när den tyska armén ockuperade Polen 1939. Mina föräldrar flydde till Sovjet – tack vare detta överlevde de kriget.

Morföräldrarna blev offer för det som vi idag kallar ShoahFörintelsen. Omständigheterna kring deras död är oklara. Detta är vad mina föräldrar fick fram när de återvände till Krakow 1945: morfar Daniel blev förmodligen deporterad för att arbeta i ett jordbruk i närheten av Lvov (nuvarande Lviv i Ukraina) där han mördades av nazisterna ca 1943. Mormor Zlata mördades i koncentrationslägret Janowska utanför Lvov.

Här kan ni läsa mer om mina släktingar som mördades av nazister

I dag, den 27 januari samlas människor över hela världen för att högtidlighålla den Internationella Minnesdagen för Förintelsens Offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades, 1945. Man minns de mördade samtidigt som man uppmärksammar engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Därför vill jag här och nu hedra minnet av följande familjemedlemmar som gav sitt liv i kampen mot nazismen: Zlata och Daniel Lamensdorf, Zygmunt Lamensdorf, Pesla Holzer och Aron Unger, Leon Holzer, Rachele Leja Achler med make Simche Juda Achler och barnen Nina och Erwin, Jakub Achler, Helena Bochenek med sonen Zygmunt, Abraham Holzer med fru Bronia och ett barn samt Henryk Holzer med fru Wanda.

3 reaktioner till “Ett parti schack

  1. Det känns fortfarande overkligt, som en mardröm. Men det skedde – ett industrialiserat massmord. Jag tänker på fotografiet och hur mycket ett fotografi kan betyda – även om bara ett enda. Dina morföräldrar tar gestalt och blir till två personer och minnet blir en bild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s