Kolla aldrig en bra historia

Den polske journalisten och författaren Ryszard Kapusciński (1932 – 2007) anklagas i en nyutkommen biografi för att ha fabulerat ihop vissa fakta i sina reportageböcker. Ett exempel på en sådan historia är hans beskrivning av kylan i Sibirien (som förekommer i boken Imperiet).

Kapusciński beskriver hur han anländer till staden Jakutsk på våren och vill ta reda på hur det ser ut där under den smällkalla vintern med temperaturer ner till minus 60 grader. Han möter då en skolflicka som berättar att staden höljs i ett ständigt dis som orsakas av kylan. I diset bildas det något som ser ut som tunnlar av människors kroppsvärme. Flickan säger vidare att när hon ser en stor tunnel då vet hon att det var den tjocke rektorn som passerade förbi och när det blir en liten tunnel – då har en klasskamrat just gått där.

I december 1998 besökte jag Jakutsk för att ta bilder till ett reportage och försökte då förgäves finna belägg för författarens påstående. Ingen av de Jakutskbor jag frågade ville kännas vid historien om tunnlarna som uppstår i den kalla luften. – Vilka tunnlar? Har aldrig sett några tunnlar, sade alla men de höll med om att det var en bra historia.

Bilden visar Ryszard Kapusciński under hans besök i Stockholm i mars 2006.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s