”Plötsligt var jag polack igen”

Min artikel i dagens Svenska Dagbladet som handlar om hur det känns att vara polack och jude i Sverige i dessa sorgens dagar.

”Den 22 februari 1969 steg jag på ett tåg i Warszawa för att som judisk flykting för alltid lämna mitt hemland och fara till Stockholm. Mina band med Polen bröts för alltid. Det var åtminstone min uppfattning ända fram till i lördags. Den tragiska händelsen utanför Smolensk ryckte mig med en våldsam kraft 41 år tillbaka i tiden.

Den polsk-judiska minoriteten som min släkt tillhörde var hårt drabbad av olika tragiska händelser i  Polens historia. Andra världskrigets förföljelser hade decimerat antalet familjemedlemmar med mer än tre fjärdedelar. 1960-talets judefientliga aktioner, anstiftade av den kommunistiska regimen berövade min far arbete och hälsa. Själv tvingades jag söka politisk asyl i Sverige.

Lördagen den 10 april skar nyheten om den polska flygplansolyckan som en ulansabel genom lager på lager av assimilation som jag hade byggt upp genom åren i Sverige. Plötsligt var jag polack igen. Missförstå mig rätt: jag hade gärna velat bli svensk men polacken inom mig som hade legat där och slumrat i alla år vaknade plötsligt till liv och ville ut.

Reaktionen var lika oväntad som självklar. Plötsligt satt jag som klistrad framför datorn och scrollade genom polska nyhetssajter som minut för minut uppdaterades med nya hårresande detaljer. Jag var inte ensam. Polackerna i hela världen försökte förgäves förstå det fruktansvärda, det ofattbara. Långsamt knöts ett band mellan oss och nättidningar, facebooksajter och youtubeinslag.

Utanför polska ambassaden på Karlavägen i Stockholm stod helt för varandra främmande människor förenade av sorgen, lade ner blommor och tände ljus på trottoaren.

Facebookgruppen RIP Black Saturday 10.04.2010 (Vila i frid, svarta lördagen 10 april 2010) fick på mycket kort tid 48 tusen medlemmar och den växer hela tiden.

Polska institutets svenska facebooksajt ändrade sin profilbild till ett svart sorgeband. En annan facebookgrupp (Light a candle for Poland) uppmanade alla att tända ett ljus för Polen klockan 21.00 onsdagen den 14 april.

Från Georgien till Bangladesh flyter det in sympatiyttringar via olika webben.  En av dessa syftar på olycksplatsen i närheten av den berömda skogen i Katyń där nära 22 tusen polska krigsfångar mördades av ryssarna för 70 år sedan: ”Tragedy in a place of tragedy. Double fatum” (Tragedi på en tragisk plats. Dubbelt öde).

För ett antal år sedan befann jag mig som SvD-fotograf på reportage i Gnjezdovo i närheten av Smolensk. Vår ryska guide och jag var på väg till fots genom en märklig skog. Jag fick en underlig känsla av stillhet. Luften blev tung att andas. Inga fåglar hördes.

–  Märklig skog, det här, sade jag till guiden.

– Ja, visst är det konstigt, sade han och pekade. Där borta ligger Katyń.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s