Svampfeber

Det råder svampfeber i Sverige. Skogarna fylls av knivbeväpnat folk som genomsöker omgivningarna med febrig blick. På natten tänds flitens lampa i de lantliga köken och rensning av svampen tar vid ända till småtimmarna. Puttrande stekpannor sprider förförande svampdofter över hela landet. Frysarna fylls med förvällda läckerheter för framtida bruk.

Det var annat förr. Här är ett citat från http://www.menyse.com: ”Svenskens och de germanska folkens generellt negativa inställning till svamp är historiskt betingat. Ännu i början av 1900-talet åt man ogärna ”paddehattar” och ”kärringafis” dvs svamp. Kontakten med det franska köket ändrade på 1700-talet överklassens och senare stadsbornas inställning.”

Själv är jag mycket förtjust i svampsoppor.

Marinerad svamp är en riktig delikatess som äts i bl a Polen och Katalonien.

Bilderna ovan kommer från en expedition i de svamprika sörmländska skogarna nyligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s