Lars Ohlys sjukvård

I december 1989 avrättades den kommunistiska blodsugaren och diktatorn Nicolae Ceausescu. Så småningom nåddes omvärlden av skakande nyheter om hans brott mot mänskligheten. I oktober 1990 besökte jag som Svenska Dagbladets utsände ett antal barnhem i nordöstra Rumänien. Den syn jag möttes av är svår att beskriva med ord – det var något av det värsta jag sett, trots min uppväxt i det kommunistiska Polen. Barn satt ihopträngda i smutsiga rostiga sängar, på urinstinkande madrasser utan någon som helst tillsyn. Samtidigt rasade en HIV-epidemi bland barnhemmen orsakad av blodtransfusioner som man gav barnen istället för näring. Många av barnhemsbarnen dog i aids.

Vi får aldrig glömma detta, lika litet som att Ceausescu var en föregångare till dagens kommunister, t ex Lars Ohly. Under 80- och större delen av 90-talet kallade sig vänstern för kommunister och inte ett ord av kritik hördes från dem när de kommunistiska brotten uppdagades.

När jag hör Lars Ohly prata om sjukvård och barnvård idag rullar mina egna bilder från den rumänska misären framför mina ögon.

Det får aldrig hända igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s