Pimpade kycklingklubbor

Det är svårt att få kyckling att se bra ut på bild. Som fotograf har jag har otaliga gånger tampats med kycklingrätter som trots den goda smaken såg mindre aptitliga ut på bild. När det var dags att komponera ett eget recept hade jag maträttens utseende i tankarna. Därför bestämde jag mig att dölja kycklingklubborna under ett täcke av vackert röd tomatsås med stora vita bönor i.

Till 2 -3 personer:

Blötlägg lergrytan i vatten i ca 20 min. Tag tre kycklingklubbor, späcka dem med två vitlöksklyftor som delats på längden, pensla med olivolja. Krydda med rosmarin, salt och svartpeppar. Sätt in i en kall ugn, ställ in temperaturen på 220°. Det tar en timma för kycklingen att bli klar.

Under tiden kokar man tomatsåsen. Hacka en halv rödlök och en halv röd paprika som fräses i lite olja i en kastrull. Tillsätt 1,5 dl krossade tomater, en halv dl vatten, 1,5 tsk lantbuljongpulver, en nypa salt, en liten torkad söndersmulad chilifrukt och en msk Noilly Prat (eller annan vit torr vermouth). Koka ca 30 min under lock. Lägg i en burk stora vita bönor som du låtit rinna av ordentligt. Dra bort kastrullen från vämen och låt stå med locket på ca 15 min.

Squashen, det räcker med en halva, skivas på längden i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på ett större fat och pressa en halv citron över. Låt det dra i 20 min. Före grillningen torkas squashskivorna med hushållspapper och kryddas med en nypa spiskummin. Grilla ett par minuter på varje sida. Jag använder en räfflad grillpanna i brist på en riktig grill. Salta med flingsalt på slutet.

Den sista touchen består av en halv dl klippt gräslök som man dekorerar rätten med.

8 reaktioner till “Pimpade kycklingklubbor

 1. Varför kallar du din blogg för Oskarp mask. Du ser inte ut att ha använt mycket av den varan när du behandlat dina bilder.
  Gillar dina bilder som ger ett sakligt, obehandlat intryck. Jobbar du mycket i photoshop eller är det det intrycket du letar efter??
  Är själv fotograf i Malmö sedan ….1981. (oj vad tiden går) Men man lär sig aldrig färdigt…

  1. Hej Claes, tack för kommentaren. Varför Oskarp mask? Det kanske bara blev så – som ett slags drift med photoshop. En antiphotoshop attityd, kanske. De digitala bilderna ser ju så oskarpa ut och all den pålagda skärpan så onaturlig. Själv använder jag faktiskt inte alls oskarp mask utan en skärpeinställning som heter ”smart skärpa”. Jag försöker alltid göra bilden så klar som möjligt innan den i överhuvudtaget är tagen. M a o ställer jag in ljuset och exponeringen så att det inte ska behövas en massa efterbehandling. Jag gillar inte, som många andra att hålla på och förvanska bilderna utan försöker ”kopiera” ungefär som man gjorde på den analoga tiden. Om man som jag jobbat med diafilm i många år så har man det hela i den s k ryggmärgen (det lilla som är kvar av den). Mvh, Jurek.

 2. Tack. Ett underbart förhållningssätt. Själv gick jag på fotoskola i Malmö på sjuttiotalet och då lärde vi oss det gamla sättet att sätta ljus. Inga blixtar eller liknande. Kommer ihåg hur jag kämpade med en bild av glass och några jordgubbar. Ljuset stämde och allt såg fint ut men när man hade tagit testpolaroiden så hade ju glassen smält.
  Så småningom lärde jag mig att sätta ljuset mot ihopknycklat papper istället.
  Jobbade en massa år på dåvarande Arbetet i Malmö och där blev det en del matfotograferande.
  Det är nåt visst med att plåta mat.

  1. Jag lärde mig att sätta ljus av Jan Tennek, en annan skåning. Han plåtade åt Femina i många år och använde aldrig blixt, utan vanliga fotolampor. Oftast var det bara en enda lampa och reflexskärmar. Jag hade förmånen att gå en kurs hos honom på 80-talet. Dessvärre funkar det inte lika bra att plåta digitalt med halogenljus eller dylikt. Jag försöker plåta i dagsljus så långt det går och tar fram blixten bara i nödfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s