Lyxlördag: torskrygg med löjrom

I dag är det lördag – dags att lyxa till tillvaron med torskens, i min mening godaste del: ryggen. Fisken är så fin att det skulle räcka med att bara koka den och servera med skirat smör. Men det blir lite godare om man låter fisken ligga i limejuice i 20 min innan man ångkokar den (med skinnet neråt) i en ångkastrull 2 – 3 minuter med flingsalt, svartpeppar och några droppar rapsolja på. Sedan serveras den med en matsked créme fraiche och en tesked löjrom ovanpå varje portionsbit, dekorerad med några gräslöksstrån.

Men innan man gjort detta måste man fixa tillbehören. Jag håller inte på med ris, potatis eller liknande utan serverar honungsglacerade morötter och blekselleri till.

Sätt ugnen på 250°, skala morötterna, rensa sellerin och skär allting i tunna stavar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, lägg på några rejäla klickar smör och ringla honung över. Salta och peppra. Stek i ugnen i 10 minuter. Tag ut formen och höj ugnsvärmen till grilläge. Vänd grönsakerna i det smälta smöret och honungen ordentligt. Grilla 4 – 5 minuter. Garnera med hackad mynta (kan utelämnas).

Jag tycker att var och en får bestämma hur mycket fisk och grönsaker han eller hon vill äta. Därför har jag inte angett några mängder. En lagom stor portion fisk brukar beräknas till omkring 150 – 200 gram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s