Röding + fänkål = sant

Efter att ha hittat ett par små fjällrödingar i frysen fick jag för mig att det skulle kunna vara gott med fänkål till. En stunds letande på nätet ledde mig fram till ett recept komponerat av Göteborgskocken och husmanskostgurun Leif Mannerström. Han hade kokat fänkålen i vit vin med saffran och lök vilket verkade som en fin och väldoftande kombination.

Så här gjorde jag med fänkålen (fritt efter Leif M): började med att skålla, skala och hacka två plommontomater och lät tomatvätskan rinna av i en sil. Skivade fänkålen tunt och hackade en halv gul lök. Fräste löken genomskinlig med lite olivolja i stekpannan, slängde sedan in fänkålen och lät den bli varm och strödde över 1/2 påse saffran, salt och peppar samt en tsk rörsocker. Därefter hällde jag i en dl vit vin och en dl vatten och lät det koka utan lock tills fänkålen blev mjuk. På slutet rörde jag i tomathacket, stängde av plattan och lät det hela vila en stund innan serveringen.

Hur jag gjorde med rödingarna? Först stoppade jag in hackad persilja och skivad vitlök i magen på dem och sedan stekte jag de i ugnen med olivolja, flingsalt och peppar på. 10 – 12 min i 175°.

Receptet är för två personer. Den som vill äta mer kan helt enkelt multiplicera allting med 2.

2 reaktioner till “Röding + fänkål = sant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s