Dukat för en spökkväll

Så här såg vår halloweendukning ut igår kväll. Pumpan fick vi gratis av två tjejer som stod i Västermalmsgallerian. Vinglaset är gjort av glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt, vattenglaset av Aino Aalto. Porslinet har designats av Walter Gropius för Rosenthal. Besticken New York, med design av Henning Koppel kommer från Georg Jensen.

Själva middagen bestod huvudsakligen av klassisk kalvstek tillagad efter ett Carl Butlerrecept från 70-talet. Butler använde förstås mjöl och smör i sin sås. Det har jag bytt ut mot messmör och arrowroot.

Till 4 personer behövs:

800 g – 1 kg kalvstek, 2 gula lökar, 1 morot, en nypa timjan, en nypa salvia, 1 lagerblad, 2 dl kaffegrädde, 1 msk grönmögelost, 1 tsk messmör, 1 tsk arrowroot, rapsolja, salt och peppar.

Gnid in köttet med 1 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar. Sätt en järngryta på medelvarm spisplatta och bryn köttet runt om. Lägg i grovt skuren lök och morot och låt de brynas med. Sätt in en köttermometer i steken och ställ in den på 75°. I med 2,5 dl vatten, timjan och salvia. Låt stå på spisen under lock på svag värme. Detta tar en dryg timme. Ös då och då. Tag upp steken när den är klar och låt den vila inslagen i folie medan du gör såsen.

Såsen är nästan viktigare för slutresultatet än själva steken. Sila skyn från grytan i en kastrull. Släng grönsakerna. Låt skyn koka på hög värme tills det reducerats ner till ca 1,5 dl. Red med arrowroot. Vispa i grädden och messmöret. Låt koka en stund. Vispa till sist in grönmögelosten och smaka av med salt och peppar.

Servera med kokta haricots verts och pressgurka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s