Födelsedagsmousse

Minus 7 grader, snö och soldis – en perfekt dag för efterrättsfotografering utomhus. Jag går ut på balkongen och fångar eftermiddagsljuset strax före solnedgången.

Huvudmotivet idag är dock inte snö utan fryst hallonmousse. Den kommer ursprungligen från ett recept av Alexandra Zazzi där hon använder moussen som fyllning i en tårta. Själv väljer jag den lata varianten: häller upp den på glas och fryser in. Den får därmed ersätta födelsedagstårtan på min födelsedag imorgon.

Fryst hallonmousse

(12 personer)

3 ägg

1 dl råsocker

500 g kvarg (t ex Kesella)

3 dl vispgrädde

500 g färska (eller tinade) hallon

3 blad gelatin

skalet av 1 lime

1 dl hasselnötter

Rosta och hacka nötterna grovt, riv limeskalet fint. Blötlägg gelatinbladen i lite kallt vatten. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet (minst 5 min). Smält gelatinet ovanpå en kastrull med kokande vatten och vispa in det i äggsmeten. Lägg i kvargen och fortsätt vispa en stund till. Vispa grädden hård. Sedan rör du in limeskalet och nästan alla hallonen (spara några hela och fina till garnering) i ägg- och kvargsmeten och vänder slutligen i grädden.

Häll upp moussen på små glas eller skålar, lägg de återstående hallonen ovanpå och ställ in i frysen några timmar (lämpligt att göra dagen innan den ska ätas).

Glasen på bilden är gjorda av Ebba von Wachenfeldt.

Glöm inte att ta ut moussen ur frysen ca en halv timma innan den ska serveras. Strö över de rostade och hackade nötterna, efter att ha tagit reda på att det inte finns nötallergiker bland gästerna.

En reaktion till “Födelsedagsmousse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s