Lergrytans lov

Det här är en variant på den traditionella plommonspäckade fläskkarrén. Ursprungsreceptet kommer från Ingrid Erikssons kokbok ”Det goda köket” (ICA Bokförlag, 2010, Foto: Jurek Holzer). Jag har dock omarbetat det en smula. Bland annat har jag tagit intryck av ett engelskt recept för fruktfyllda revbenspjäll…

Till er som inte äger en römertopf (lergryta) kan jag bara säga: gå ut och skaffa en genast. Det är ett måste i varje kök. Utan en römertopf kan ni i alla fall glömma det här receptet. Om ni fuskar och lagar detta i en vanlig gryta kommer det bara resultera i en blek kopia.

Följande ingredienser ingår: ca 1,2 kg fläskkarré, 2 gula lökar, 1 äpple, 10 – 15 torkade plommon, 5 torkade aprikoser, 2 vitlöksklyftor, 1,5 dl rött vin, 1 dl vatten, 1 msk smör, 1 msk torkad mejram, 1 msk torkad rosmarin, 2 små torkade chilifrukter, flingsalt.

Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten (minst 10 min).

Sedan sticker du ett hål rakt genom fläskkarrén med ett lämpligt verktyg (t ex ett brynstål) och fyller det med plommon.

Mortla därefter ihop rosmarin, mejram, chili, vitlök och flingsalt och gnid in köttet med detta.

Bryn köttbiten i smör i en het stekpanna och lägg den i lergrytan. Slå i vatten i stekpannan, rör om och häll det i grytan.

Skala löken, dela den i klyftor och lägg i den också. Häll på rödvinet, lägg på locket och sätt in grytan i en kall ugn.

Ställ in ugnen på 220 grader och köksklockan på 1,5 timme.

Efter ca en timme lägger du in äpplet (som skalats och delats i klyftor), aprikoserna och eventuellt överblivna plommon.

När steken har blivit klar: lägg upp den på en skärbräda och låt den vila en stund under en bit folie. Sedan mixar du ihop allt det som är kvar i grytan (frukterna, löken och vätskan) med en stavmixer till en slät sås. Jag vågar påstå att det är såsen som är grejen med den här rätten.

2 reaktioner till “Lergrytans lov

    1. Tack för att du påpekade det. Det var en miss av mig att inte tala om vad man ska göra av chilin. Så skulle det stått istället: ”Mortla därefter ihop rosmarin, mejram, chili, vitlök och flingsalt och gnid in köttet med detta.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s