Rekord

Drottninggatan, den 29 november 2002. Utsänd av Svenska Dagbladet för att illustrera en julhandel som förväntades slå alla tidigare rekord såg jag ovanstående scen. Jag lämnade in bilden med följande bildtext: ”HUI:s prognos för julhandeln år 2002 innebär att omsättningen i julmånaden december beräknas öka med 5,5 – 6,0 procent i löpande priser respektive 2,5 -3,0 procent i fasta priser – jämfört med samma period föregående år. Den egentliga detaljhandeln beräknas omsätta 41,4 miljarder kronor i december, vilket skulle motsvara cirka 10,9 procent av den totala omsättningen inom den egentliga detaljhandeln år 2002.(Källa Handelns utredningsinstitut).”

Bilden publicerades inte den gången. Så småningom kom en annan bild in i tidningen, tagen vid samma tillfälle. Den gången som illustration till den här texten: ”Efter två års nedgång ökar hemlösheten i Stockholm igen. 2543 personer var hemlösa i fjol, enligt en ny kartläggning som SvD tagit del av. Det är 270 fler än året innan. Mellan 150-300 av de hemlösa är uteliggare. Ca 80 procent av de hemlösa är missbrukare. – De stora besparingarna inom missbruksvården har slagit hårt. Platserna för avgiftning och behandling har blivit så få att hemlösa kanske inte ser någån idé med att söka upp socialtjänst och sjukvård, säger Erik Finne på Stockholms forsknings- och utvecklingsenhet, FoU.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s