I skuggan

+30, obarmhärtig sol, dammigt och trångt.  Mitt i den stora svettiga floden av besökare som flöt genom Chelsea Flower Show i somras fick jag plötsligt syn på den här ledigt sommarklädde mannen och hans dam i den märkliga hatten. Cool i ordets alla bemärkelser och till synes helt oberörd av trängseln och hettan, stod han och poserade för några fotografer. Han hade inte valt den mest bildmässiga bakgrunden eller det bästa ljuset och fotograferna var inte lika många som framför Twiggy eller Jamie Oliver. Nej, Pete Postlethwaite var inte de stora rubrikernas man. Detta trots att han hade blivit utnämnd till världens bästa skådepelare av självaste Steven Spielberg.

Det kanske inte är så många som kommer ihåg killen med det svårstavade efternamnet som avled i söndags. Visst var han värd mer än en likgiltig notis i dagstidningen. Han som spelade pappan till Daniel Day-Lewis i ”In the name of the father” eller den passionerade bandledaren Danny i ”Brassed off” mot Ewan McGregor. Andra filmer du kanske sett honom i är Lasse Hallströms ”Sjöfartsnytt” och Spielbergs ”Jurassic Pak”.

– Vild och sann, med hjärta som ett lejon, omedveten om sig själv. Han skulle inte ha dött, har skådespelarkollegan Daniel Day-Lewis sagt om Pete Postlethwaite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s