Den gråa matens diskreta charm

Mat som tillagats i lergryta blir oftast ganska färglös. Det är däremot inget tråkigt med hur det smakar. Det kan verka ganska krångligt att hantera en lergryta men det enda som är lite besvärligt är att den ska blötläggas i 20 minuter. Sedan slänger man in alla ingredienserna, ställer in den i en kall ugn och sätter på önskad temperatur. Därefter sköter matlagningen sig själv och man kan lugnt ta ett glas vin och konversera gästerna under tiden.

Lammstek i lergryta (4 portioner).

1 kg lammstek, benfri, i nät, 3 morötter, 33 cl Mariestads mellanöl, en smörklick, rosmarin, salt och peppar.

Till vitkålsfräset:

½ litet vitkålshuvud, 1 rödlök, 1 cm ingefärsrot, 1 liten torkad chili, spiskummin, 1 tsk soja, 1 msk rapsolja, 1 msk koncentrerad hallon- eller blåbärssaft, 2 msk vatten, salt.

Till såsen:

4 dl spad från lammsteken, 1 dl matlagningsgrädde, 1 msk messmör, salt och peppar.

Förbered genom att skala morötterna och skära dem grovt. Massera lammköttet med alla kryddorna.

När köttet sedan ska in i ugnen läggs morötterna i botten på grytan med köttet ovanpå. Häll på öl och lägg en klick smör på toppen. På med locket och in i den kalla ugnen som man ställer in på 225°. Det tar en timme och en kvart.

Då hinner man ta ett glas vin till och fortsätter det intressanta samtalet med gästerna.

När det återstår ca en halvtimme av stektiden strimlar man vitkålen, skär löken i tunna skivor, skalar och river ingefäran. Därefter fräser man lök, ingefära, spiskummin, chili och vitkål några minuter i rapsoljan i en stekpanna tills kålen blir mjuk, sänker värmen, tillsätter soja, hallonsaft och vatten och låter småkoka ca 10 minuter.

När steken är klar tar man upp den och packar in i aluminiumfolie så att den håller sig varm medan man gör såsen.

Sila spadet från lergrytan i en kastrull (morötterna kan serveras som tillbehör tillsammans med vitkålen) och låt det koka så att mängden vätska reduceras med ca en tredjedel. Vispa sedan in grädden och messmöret och låt småkoka en stund. Salta och peppra om det behövs.

En reaktion till “Den gråa matens diskreta charm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s