Polsk röra

Smörstekt hälleflundra med ćwikła och pimpad broccoli.

I mitt barndomshem i Warszawa fanns alltid en burk ćwikła i kylen. Min mamma ville helt enkelt inte riskera att bli utan den mörkröda godsaken.

Den polska röran ćwikła är nämligen ett perfekt tillbehör till bland annat fisk. Den kan piffa upp även de tristaste fiskbitarna. En blandning av rivna kokta rödbetor och riven färsk pepparrot som kryddats med citronsaft, kummin och salt. Godast om den får stå till dagen efter. Ćwikła kan man även njuta till kyckling och annan fågel. Till en lagom mängd ćwikła (4 pers) använder man 2 kokta rödbetor, 2 matskedar riven pepparrot, 1 matsked citronsaft, en nypa mald kummin samt en nypa salt.

Hälleflundran (kallas även helgeflundra) som jag använder i det här receptet är den där gigantiska fisken från Atlanten som kan mäta upp till 4,5 meter och väga drygt 300 kilo. Den är starkt utrotningshotad och har varit rödlistad sedan 2007 men säljs trots det i svenska mataffärer som odlad (?).

Det är svårt att motstå hälleflundrans köttiga filéer som är godast att steka i smör.

Fisken passar fint ihop med en bukett fräscht grön broccoli och några blad persilja på tallriken.

Broccoli i sig är en ganska trist historia och behöver därför pimpas (piffas) upp med lite smått och gott. Jag brukar koka broccolin, stänka lite olivolja över och garnera med rostade pumpakärnor och parmesansmulor (parmesan ska inte rivas – man kan smula sönder den med rena fingrar – det smakar mera då).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s