Mera ćwikła!

I mitt förra inlägg här skrev jag om min mammas polska rödbetsröra med det svårstavade namnet ćwikła. Eftesrom det tydligen blev något oklart hur man tillagar denna delikatess kommer här ett riktigt recept. Det är mycket enkelt att laga ćwikła.

Till en sats som räcker till 4 personer behövs: 1 stor eller 2 små rödbetor, 1 msk riven pepparrot (helst färsk men det går bra med färdigriven – OBS ingen pepparrotsvisp, please!), 1 tsk citronjuice, 1 krm mald kummin, salt.

Börja med att koka rödbetorna (det brukar ta 45 min om man ångkokar dem). Låt svalna, skala och riv dem sedan på rivjärnets fina sida. Rör i pepparroten, pressa i citronsaft, krydda med kummin och salta efter smak. Lägg röran i en burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Det håller i ungefär en vecka.

Salviadoftande grönsaksfyllda kycklinglår med vitlöksbulgur – något att använda ćwikła till.

4 lårfiléer, 1 morot, ca 5 cm purjolök, salvia, salt, peppar, 1 tsk rapsolja, 1 msk Noilly Prat, 0,5 dl vatten, tandpetare.

Krydda filèerna på insidan. Skär  morot och purjolök i smala stavar på längden. Rulla ihop filèerna med grönsakerna i och håll ihop dem med tandpetare. Bryn rulladerna runt om i olja, slå i vatten och Noilly Prat, sänk värmen och sjud i 20 minuter.

Som tillbehör till kycklingen använder jag bulgur. Bulgur smakar inte så mycket och behöver därför hottas upp med lite vitlök samt grönsaksbuljong. Hacka en vitlöksklyfta och fräs den tillsammans med 2 dl bulgur i lite olja i en kastrull. Tillsätt 3,5 dl vatten, rör i buljongpulver och koka i ca 10 minuter.

Medan ni lagar maten kan ni lyssna till Czesław Niemen och ”Sen o Warszawie” (Drömmen om Warszawa).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s