En mogen sallad

Avokadosallad med ägg och ansjovis (2 pers).

Det är svårt att bedöma en avokados mognad. De är oftast stenhårda när man köper dem. Man klämmer på de för att känna om de är mogna vilket åstadkommer bruna äckliga fläckar på fruktköttet. Det är inte heller ovanligt att halva frukten är hård och den andra halvan är mjuk och mogen.

Den här salladen började med två avokador som blev mogna tidigare än planerat. Jag blev tvungen att snabbt hitta på en enkel lösning på problemet. Det blev en enkel lunchsallad med nya smakkombinationer.

Ingredienser: 2 avocado, 2 ägg, halva innehållet i en liten burk ansjovisfiléer, 2 tsk ansjovisspad, 0,5 tomat, 1 salladslök, några blad koriander, svartpeppar, ev salt.

Äggen hårdkokas och delas i klyftor, avocadon gröps ur och skivas, löken och tomaten skivas.

Uppläggning av salladen: avocado i botten, äggklyftorna och tomaten ovanpå, därefter ansjovisfiléerna, nymald svartpeppar, ev några flingor salt, den tunt skivade löken. Droppa över lite av spadet från ansjovisen och toppa med färsk koriander.

Efterhand har jag kommit på att man skulle kunna servera den här salladen som en förrätt. Avokadon skall då läggas upp på smörstekta tunna skivor av grovt bröd. Ägget och tomaten bör istället hackas och läggas på avokadon. Ansjovisfiléerna arrangeras sedan snyggt ovanpå det hela med lök och koriander på toppen. Glöm inte krydda med några droppar av ansjovisspad och svartpeppar.

Musik i köket: Lou Reed ”Perfect day”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s