Små gula bär

Ungsstekt fjällröding med gräddstuvade currygrönsaker och physalis (2 pers)

Det här receptet handlar egentligen varken om fisk eller grönsaker utan om det lilla gula bäret med det latinska namnet physalis. Det kallas ibland kapkrusbär, kommer oftast från Sydafrika eller Peru och innehåller massor av c-vitamin. I augusti går det även att få tag i svenskodlad physalis. Den syrliga smaken passar utmärkt till fisk och kyckling. Man bör dock inte koka den för då försvinner både smaken och vitaminerna.  Därför ska den här rätten garneras med färska physalis, närmare bestämt ca 10 st.

Dessutom behövs: en hel fjällröding på ca 500 g, saften av ½ citron, 2 vitlöksklyftor (hackade), fänkålsblast, salt och peppar.

I grönsaksröran ingår: 1 fänkål, 1 morot, ½ röd paprika, 1 gul lök, 1 dl grädde, ½ dl vatten, 1 tsk grönsaksbuljongpulver, 1 msk Noilly Prat, 1 msk rapsolja, ½ färsk chili, en nypa curry, ev salt.

Lägg fisken på en ark ugnsfolie. Innan du pressar citronen ska du skära av två två tunna skivor av den. Följande stoppar du in i fiskens mage: citronsaft, hackad vitlök, fänkålsblast, svartpeppar. Lägg citronskivorna ovanpå fisken och salta.

Fjällrödingen tillagas i 175° varm ugn i 35 min.

Under tiden fixar man grönsaksstuvningen. Skiva alla grönsakerna tunt. Hacka chilin. Fräs allting i rapsoljan i 3 – 4 min. Sänk värmen, tillsätt vatten, Noilly Prat, buljongpulver, curry, chili och låt småkoka under lock ca 15 min. Tillsätt grädden och låt koka utan lock i 10 min.

Garnera med physalis vid serveringen.

Musik i köket: Charles Bradley – The World (Is Going Up In Flames)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s