Burkmat

Musslor på burk hör till basvarorna i mitt skafferi. Man hittar de intill burkarna med tonfisk, bönor, kokosmjölk och skalade tomater. När det däremot ska skrivas recept i tidningar och göras matprogram i tv lyser burkarna märkligt nog med sin frånvaro. Ingen kock med självaktning vill erkänna att han eller hon använt sig av råvaror från konserver. Istället står de där och kämpar med att skala, blötlägga och koka diverse ingredienser i timmar istället för att öppna en enkel burk. Därför vill jag slå ett slag för burkmaten genom att komma ut som brukare av matkonserver. Burkmat är helt ok. Det är enkelt och praktiskt och har räddat många middagar och luncher i vårt hem.

Limemarinerade musslor med laxnudlar (2 pers).

Rör ihop en marinad bestående av: 2 msk limejuice, 1 tsk vitvinsvinäger, 3 msk rapsolja, 1 finriven vitlöksklyfta, 0,5 hackad röd chili, 1 tsk finriven ingefära, några droppar fisksås och 0,5 dl hackad färsk koriander.

Öppna en burk musslor (225g), häll ut spadet, blanda musslorna med marinaden i en tätsluten plastpåse och marinera 30-40 min.

Koka 0,5 pkt risnudlar enligt anvisningarna, låt de rinna av och stek i 1 msk rapsolja och 1 tsk soja.

Skär 200 – 300 g laxfilé i stora kuber och stek tillsammans med risnudlarna.

Servera lax och nudlar med de marinerade musslorna på toppen.

Musik i köket: Lykke Li: Little bit.

3 reaktioner till “Burkmat

  1. Ser lika fräscht ut som allt du publicerar, men jag rekommenderar fryst blåmusselkött, ger nästan samma konsistens som färska, men de är lika lätt att ha hemma som konserver.

    Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s