Bröstförstoring

Vad gör de med kycklingarna i kycklingfabriken? Vissa delar av fågeln har blivit onormalt stora. Det ser rent av ut som de fallit offer för en misslyckad plastikoperation. Brösten och låren har fått gigantiska proportioner och påminner om en haremsdam ur Tusen och en natt.

Frågan är vad det beror på. Man vill ju inte gärna tro att det är det vi konsumenter som vill ha sådana läskiga, onaturliga jättefåglar på våra matbord. En kyckling ska vara liten – själva namnet säger ju att det är en baby. Önskar man mycket kyckling är det väl bara att köpa två eller fler i affären. Är man i behov av en stor fågel inhandlar man en höna eller en kalkon. Det är så ordnat i naturen precis som hos oss människor: barn är små och vuxna är stora.

Här följer ett enkelt recept för två personer som går att snabbt laga till en stressig fredag kväll. Använd gärna så små kycklingar som möjligt, t ex så kallade bressekycklingar om du lyckas få tag i dem.

Kryddpepparfrästa kycklingbröst med anisdoftande kidneybönor.

Fräs ihop 1 tunt skivad rödlök, 1 hackad vitlöksklyfta, 0,5 strimmlad röd paprika, 0,5 hackad röd chili med 0,5 mortlad stjärnanis och lite flingsalt i en het panna med 1 msk rapsolja.

Rör i 1 burk (380 g) väl avrunna kidneybönor och ca 1 hg förkokta broccolibuketter.

Håll bönröran varm medan du kryddar kycklingfiléerna med några nypor mald kryddpeppar och flingsalt, bryner de runt om och eftersteker sedan sakta i lite rapsolja.

Musik i köket: Dixie Chicken – Little Feat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s