Baumans kompass

– Föreställ er att ni sitter på ett fullsatt flygplan. Ni tror att planet är bemannat, det hörs olika meddelanden i högtalarna då och då. Så småningom visar det sig att det är tomt i cockpiten, planet går på autopilot mot ett okänt mål och en flygplats som ännu inte är byggd, säger professor Zygmunt Bauman. Sådan är hans bedömning av läget som vår civilisation befinner sig i.

Den 86-årige polskjudiske sociologen och filosofen talar inför en till brädden fylld salong på Södra teatern i Stockholm. Den andäktigt lyssnande publiken består mest av ungdomar.

Ämnet för kvällen är ”Interregnum”, mellan systemen – Baumans term för tillståndet i världen just nu. De politiska systemen har upphört att fungera, makten och politiken har delat på sig. Ingen lösnig finns i sikte – det nya är ännu inte uppfunnet. Vår livsstil idag består i att konsumera – det är det vi tror att vi blir lyckliga av.

Våra liv präglas av stor osäkerhet. Samhällsklasser har ersatts av ett ”prekariat” (från engelska ordet precarious som betyder vansklig, osäker) som ersatt det gamla proletariatet.

– The jury is still out (juryn är fortfarande ute och överlägger), avslutar Zygmunt Bauman på sin skrovliga polskengelska. It is high time to come into the courtroom – det är hög tid att komma tillbaka och meddela domen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s