Soppor för regniga dagar

Det sägs att man kan koka soppa på en spik. Det är inte helt sant. Jag kan däremot tänka mig att den högra bilden hade blivit betydligt mer spännande om jag hade lagt en spik i tallriken. Man ska dock inte döma smaken efter utseendet.

Soppan till vänster lagade min fru Ditte för så länge sedan att vi båda har hunnit glömma vad den ursprungligen innehöll. Vi har försökt återskapa ingredienserna med bildens hjälp: laxfilé skuren i stora kuber, skivad morot, gul lök, skivad gurka, grönsaksbuljong, salt, svartpeppar, torkad timjan och färsk basilika. Börja med att fräsa löken i lite smör och rapsolja, tillsätt morötterna, vatten och buljongtärning och låt det koka sakta en stund. Krydda, lägg i gurkan och fisken, dra kastrullen från värmeplattan, lägg på ett lock och vänt 10 minuter. Strunta i spiken. Enkelt.

Soppan till höger innehåller en squash som vi odlat på vår balkong, 1 rödlök, 1,5 dl vispgrädde, 2 msk kycklingfond, 2,5 dl vatten, 2 msk Noilly Prat (vit torr vermouth), 1 torkad chili, 1 – 2 msk olivolja och 2 skivor rökt skinka. Skär squashen i mindre bitar, hacka löken och skinkan. Vispa grädden. Fräs löken i oljan, tillsätt fond, vatten och Noilly Prat. Låt koka en kort stund. Lägg i squash och skinka och låt koka i ca 10 minuter. Häll slutligen i grädden och koka fem minuter till.

Musik i köket: Frédéric Chopin: Piano Concerto No. 2 in F minor / Daniel Barenboim.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s