Fokus på kokos

Ofullständiga recept kan ibland ställa till problem. Min faster Stacha var en hejare på bakning. Häromdagen hittade jag några av hennes handskrivna recept instuckna i en gammal polsk kokbok. Tyvärr fanns där varken uppgifter om ugnens temperatur eller hur länge kakorna skulle gräddas. Så småningom lyckades vi åstadkomma en laddning smarriga kokoskakor genom att stegvist sänka ugnstemperaturen.

Stacha kallades i släkten för generalskan. Hon var gift med min farbror generalen Jan och en tuff och självständig kvinna. Hon hade tillhört den polska kvinnobataljonen som kämpade mot tyskarna i andra världskriget vid sidan om Sovjets Röda armé. Hon ledde ett kompani och uppnådde kaptens grad. Om detta skrev hon en bok som även filmades i Polen 1969 under titeln Kärringrepubliken (Rzeczpospolita babska).

Generalskans kokoskakor

3 dl kokos,

1,5 dl florsocker

3 äggvitor

Sätt ugnen på 200°. Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum. Vänd ner kokosflingorna i skummet, lite i taget. Skeda upp matskedstora kakor på en plåt som täckts med ett smörpapper insmort med smör.

Grädda i 5 min, sänk värmen till 150° och grädda i 10 min, sänk värmen till 125° och slutgrädda i 20 min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s