En kokbok som ger mer

Alice B. Toklas (t v) och Gertrude Stein i sin salong 1923. Foto: Man Ray © Man Ray Trust.

Alice Babette Toklas levde i nästan 40 år tillsammans med den amerikanska författaren Gertrude Stein i början av förra århundradet . Alice tog hand om vardagssysslorna: hon var sekreterare, sällskapsdam, hushållerska. Deras våning vid Rue de Fleurus 27 i Paris var en samlingsplats för tidens främsta författare och konstnärer. Där åts även mängder av minnesvärda middagar. Alice B. Toklas skrev så småningom en kokbok som kom ut 1954 och är en sällsynt blandning av recept och minnen.

Mer komplicerade rätter som kastanjefylld karp, brässerade duvor på krutong och aborre för Picasso varvas med enkla beskrivningar hur man gör nudlar och goda råd för noviser i köket.

Boken innehåller njutbara berättelser om 9-rätters luncher hos den parisiska societeten späckade med anekdoter och kulturhistoriska utläggningar om all världens mat. Hon utreder gazpachons ursprung och citerar stora författare som Alexandre Dumas’ favoriträtter.

Hennes recept på brownies har blivit en av världens mest citerade, beroende på att den innehöll cannabis.

Skall jag välja ett enda recept ur bokens digra samling på 400 får det bli boeuf bourgignon, på sidan 12:

1 kg högrev utan ben skuren i kuber, ca 3 cm

3 msk flott

1 hg rimmat fläsk skuret i små tärningar

12 st små lökar

1 msk vetemjöl

5 dl röd bourgogne

1 vitlöksklyfta, en bukett av ca 5 cm apelsinskal, 1 lagerblad, en liten timjankvist, en tunn skiva muskot. Salt men ingen peppar.

Smält flottet i gryta med tätslutande lock; när det börjat ryka bryner man det salta fläsket och tar sedan upp det; bryn lökarna och ta upp dem. Lägg sedan i köttbitarna och bryn dem runt om. Tillsätt det brynta fläsket och vetemjölet under omrörning. Häll över det väl värmda vinet, rör om ordentligt. Lägg i vitlöksklyftan och kryddbuketten. Lägg på locket och se till att det sluter tätt, sjud över svag värme i 3,5 timme. Om vinet och köttsaften har kokat in späder man med kokande vatten, mycket litet i sänder. Lägg i löken och koka 15 minuter till. Ta upp buketten. Häll upp köttet och såsen i en skål, strö hackad persilja över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s