Lax igen

Ja, det stämmer: jag gillar lax. Färgen, smaken, priset. Det är en mångsidig fisk, rik på nyttiga fetter. Den är lätt att tilllaga (kokt, stekt, grillad, gravad m m), passar ihop med de flesta tillbehören och de flesta vinerna. Bästa säsong för lax är sommar och höst. Köp färsk lax då och frys in.

Här är en ny laxmiddag, tillagad efter den välkända principen ”man tager vad man haver”. Den innehåller saker som jag hittade i kylen och skafferiet igår: champinjoner, lök, vitlök, broccoli, pumpafrön.

Sätt in laxfiléerna i ugnen tillsammans med en citronhalva, lite salt och peppar och en skvätt olivolja. 175° i 20 minuter.

Skala och hacka lök och vitlök, stek de genomskinliga i lite smör. Lägg i skivade champinjoner och fortsätt fräsa i stekpannan så att all vätskan kokar bort. Då häller du på ca 2 matskedar torr vit vermouth, lite trokad timjan, ett par nypor flingsalt och tar några varv med svartpepparkvarnen.

Samtidigt delar du lämplig mängd broccoli i små buketter och kokar dessa i saltat vatten ca 10 minuter. Rosta en näve pumpafrön i en torr stekpanna. Nu behöver broccolin en skvätt olivolja och lite salt. Toppa med pumpafrön.

Tag ut laxen ur ugnen och pressa den varma citronen över.

Det är bara att servera. Om man vill stajla lite är det lämpligt att man vid upplägningen av läckerheterna placerar först broccolin på tallriken, lägger laxen ovanpå och avslutar med en liten hög champinjoner på toppen.

Musik i köket: Country Joe & The Fish – Crystal Blues

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s