Räksoppan ”no dill”

Räksoppa med tomat och selleri (2 personer)

Häromdagen åt vi kokt torsk här hemma men det är inte det det här receptet ska handla om. Saken är den att jag brukar koka torsken tillsammans med morot, lök och citron. Av detta blir det kvar en god fiskfond som man kan spara för att använda senare som grunden i en sås eller i en soppa. Det blir mycket godare än köpt buljong.

Så föddes idén till denna räksoppa.

Följande behövs: 500 g räkor med skal, 0,5 l hemkokt fiskfond elller färdigköpt buljong, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 finstrimmlade stavar blekselleri, 0,5 tsk sambal oelek, 1 msk smör, 1 tsk rapsolja, 0,5 dl vit torr sherry, 0,75 dl tomatpuré, 1 dl crème fraîche, eventuellt salt.

Skala räkorna och spara skalen. Fräs skalen i smör och olja tillsammans med vitlöken i en kastrull. Späd detta med fiskfonden/buljongen och koka i en kvart. Sila bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

Tillsätt selleri, tomatpuré, sherry och sambal oelek. Koka en kvart till och rör i crème fraîche. Smaka av och salta vid behov.

När soppan ska serveras läggs en liten hög med skalade räkor i botten på varje tallrik och sedan hälls soppan över räkorna.

Gott till soppan: valnötsbröd med prästost på.

Musik i köket: Peter Green – Like It This Way

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s