Full fart framåt på Teaterdagen

Helena Bergström. Foto: Jurek Holzer
Sara Sommerfeld. Foto: Jurek Holzer

I dag firas den Internationella teaterdagen. Så här står det på Teaterförbundets hemsida: ”Världsteaterdagen uppmärksammar det unika i teaterkonsten och dess universella roll för människor i alla delar av världen, trots att den ofta verkar under svåra villkor. Inför Världsteaterdagen 2012 har John Malkovich, skådespelare och regissör, skrivit det internationella budskapet som framhåller att teaterns uppgift är att hjälpa oss att reflektera över vad det innebär att vara människa.” Vidare vill Teaterförbundet uppmärksamma den svåra situationen som all kultur och speciellt teatern befinner sig i Ungern där regeringen vill censurera föreställningar och radioprogram.

Här på Oskarp Mask hyllar vi gärna all teater i allmänhet och svensk teater i synnerhet med att visa två bilder från Stadsteatern. På den övre bilden snurrar Helena Bergström runt med full fart under repetitionerna av Ibsens Ett dockhem i Filip Zandéns regi i september 2002. På den undre bilden är det Sara Sommerfeld som repeterar Full speed ahead av Marianne Lindberg de Geer i november 2009. Båda bilderna togs av Jurek Holzer för Svenska Dagbladet.

“May you be blessed with the tal­ent and rigor to teach us about the beat­ing of the human heart in all its com­plex­ity, and the humil­ity and curi­os­ity to make it your life’s work.” Så säger John Malkovich.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s