Street

Götgatan utanför Gunnarssons. Foto: Jurek Holzer

Den första gatufotografen jag hörde talas om var min egen far. Han berättade att han hade extrajobbat åt en fotofirma  i Krakow i södra Polen på 1930-talet. I hans fall gick gatufotograferingen ut på att man under sommarmånaderna fotograferade turister på stränder, restauranger och vid allehanda sevärdheter. Därefter rusade fotografen iväg till ett närbeläget fotolabb, fick rullarna framkallade och kopierade för att sedan rusa tillbaka till de väntande turisterna för att sälja bilderna. Det var långt före polaroidbildernas eller de digitala kamerornas tid.

Numera när man talar om gatufotografi, eller street photography som det gärna heter bland unga fotografer så menar man bilder av oarrangerade, oväntade situationer tagna på gatan i en storstad (helst New York eller Paris förstås). Exemplet ovan är taget inifrån ett konditori och ut mot gatan. Jag kallar den bilden för Mönstermonster. Den är tagen med min iphone. M a o: ha alltid en iphone i beredskap och hitta ett förnsterbord om du ska fika.

En av vår tids främsta s k gatufotografer är Joel Meyerowitz. Här är en länk till ett dokumentärprogram om honom (58 min) inspelat på gatorna i New York.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s