I Szechuan slår man maten

En sönderslagen kyckling. Foto: Jurek Holzer

Bang-bang kyckling är populär och snabblagad gatumat från Szechuanregionen i sydvästra Kina. Namnet har att göra med sättet att möra och finfördela kycklingköttet genom att banka på det med en kraftig träpinne (förslagsvis brödkavel). Träpinnen som används kallas bon; därför heter den här maträtten ibland Bon-bon chicken. Jag blev inspirerad till att försöka mig på att laga dettta av en f d kollega från SvD. Däremot har jag inte följt hennes recept utan använde mig av ett hopkok (!) av olika engelska beskrivningar som jag hittade på nätet.

Koka 2 – 3 benfria lårbitar av kyckling i 0,5 liter kycklingbuljong tillsammans med några bitar färsk ingefära och 2 vitlöksklyftor. Det tar 20 minuter. Lägg upp kycklingbitarna på en skärbräda och låt dem svalna.
Skär ca 10 cm gurka i smala stavar, lägg dem i en sil och salta med 1 tsk salt. Den behandlingen är till för att få bort vätskan och gör att gurkan känns torr och krispig. Efter en halv timme kramar man vätskan ur gurkan och torkar den med hushållspapper.
Rör ihop en sås av 2 msk jordnötsmör, 1 msk kycklingbuljong, 1 msk japansk soja, 1 msk mirin (japanskt risvinäger), 1 msk sesamolja, 1 tsk rörsocker och 1 tsk krossad szechuanpeppar (eller torkad chili).
Rör ihop en dressing av 1 msk japansk soja, 2 tsk mirin och 1 msk sesamolja.
Skala och skär en morot i tunna stavar.
Strimla en salladslök.
Skölj några salladsblad.
Blanda grönsakerna med dressingen i en skål.
Det är nu man ska banka sönder kycklingen. Jag tycker dock att det är både enklare och mindre kladdigt att skära den med kniv.
Vid serveringen lägger man grönsakerna i botten på ett större fat, placerar kycklingbitarna ovanpå och toppar med jordnötssåsen. Eventuellt kan ris serveras till.

Musik i köket: Nancy Sinatra – Bang Bang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s