Glöm piggham – nu kommer rapsgrisen

Grisen har fått rapsolja till middag. Foto: Jurek Holzer

En påhittig bonde i Finland kom på idén att ge sina grisar rapsolja i fodret. Köttet blev både saftigare, mörare och smakade mer. Nu har det nya grisköttet börjat dyka upp i affärerna. Jag vågade mig på att testa det häromdagen. Ett gammalt recept som jag haft liggande i mina gömmor gjordes om för att passa tillfället. Grisköttet höll vad det lovade.

Från producenthåll vill man gärna understryka att det handlar mest om att få fram ett kött med högre andel nyttiga fetter som t ex Omega 3. Det vet jag inte om jag orkar bry mig om. Snart tror de att de kan sälja vad som helst till oss, bara de sätter en etikett med Omega 3 på det. Själv är jag främst ute efter god smak och i det här fallet blev jag inte besviken.

Aprikosspäckad rapsgris

(4 pers)

700 – 800 g fläskkotlett i bit på s k rapsgris

1 näve torkade aprikoser

2 – 3 vitlöksklyftor

beriberi (etiopisk kryddblandning)

salt

rapsolja

smör

Värm upp ugnen till 125°. Gör ett hål rakt igenom köttbiten – jag brukar använda ett brynstål till det. Skär aprikoserna och vitlöken i mindre bitar och stoppa dessa in i hålet du gjort i köttet. Gnid in fläsket med beriberi (här finns ett recept om man vill göra kryddan själv), salta försiktigt och bryn det runt om i en het stekpanna med lite olja i. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och sätt in en stektermometer inställd på 65° i mitten av köttbiten. Det tar ca 1 timme i ugnen under normala förhållanden men du behöver inte titta på klockan eftersom stektermometern larmar när fläsket uppnått den rätta innertemperaturen.

Servera med kantarellsås, ungsstekta potatisklyftor och kokta, smörslungade gröna ärtor.

Musik i köket: Bob Dylan feat. Tom Petty – Knocking On Heaven’s Door

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s