Fredagsmys för rödbetsnördar

Kokta rödbetor med tillbehör. Foto: jurek Holzer

Det är lika bra att erkänna på en gång: jag är en rödbetsnörd. Det är aldrig för sent att komma ut. Älskar helt enkelt rödbetor. Jag kan förstå att rödbetor för de flesta är inte lika med fredagsmys men det är de för mig. I allra högsta grad. I fredags var jag gräsänkling och passade därför på att frossa i nedanstående variant på rödbetor.

Rödbetsfrossa (för två)

6 färska rödbetor
2 – 3 dl strimmlad spetskål
2 små gula lökar
1 tjock skiva grovt bröd
50 g feta
1 näve oliver
0,5 näve russin
salt
svartpeppar

Jag började med att ångkoka rödbetorna. Det tog ca 45 minuter.
Under tiden strimmlade jag spetskålen mycket tunt, lade den i en sil, blandade i en tesked salt och lät stå medan rödbetorna fortsatte att koka.
Sedan satte jag mig vid datorn och kollade lite på facebook.
Tillbaka i köket när det återstod ca en kvart av koktiden satte jag igång med att krama ut vätskan ur kålen, hällde på en skvätt olivolja, en skvätt vitvinsvinäger och tog några varv med svartpepparkvarnen. Slängde i russin, rörde om, sedan var salladen klar.
Då var det dags att hacka lök och steka den i olivolja tillsammans med brödet.
Fetasmulorna och oliverna ströddes ovanpå rödbetorna och den stekta löken på brödskivan.
Bra läsning om rödbetor

Musik i köket: Queen – Don’t Stop Me Now

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s