Mat för jultrötta

Först lite lax. Foto: Jurek Holzer
Först lite lax. Foto: Jurek Holzer

Vi börjar med lite lax med dillslungade spelsinklyftor. Ett mycket simpelt recept men resultatet blir saftigt och gott med mycket sting.

Jag börjar med att salta två lagom stora fiskfiléer. Sedan skalar jag ett apelsin, delar upp det i klyftor och pillar bort hinnan från klyftorna. Lägger klyftorna i en skål, klipper över rejält med dill och droppar i lite tabasco. Detta får stå och dra medan jag steker laxen i lite smör. Lax och apelsin serveras ovanpå varandra, ungefär som på bilden.

Det är helt okej att äta kokt potatis till men inte helt nödvändigt.

Kyckling med det fräcka namnet. Foto: Jurek Holzer
Kyckling med det fräcka namnet. Foto: Jurek Holzer

Efter laxen är det dags för en kycklingrätt: pollo alla puttanesca. Namnet puttanesca har ett pikant ursprung som ni kan läsa mer om här. Det är en pastarätt och den mättar rejält. Även det här receptet är busenkelt att tillaga.

Salta och peppra ett par urbenade kycklinglårfiléer, bryn dem snabbt i olivolja och lägg åt sidan. I samma stekpanna slänger du i ett par tunt skivade vitlöksklyftor, 1 – 2 msk kapris, 1 dl svarta oliver utan kärnor, en näve körsbärstomater (halverade), två mosade sardellfiléer och en nypa chiliflingor. På med lite mer olivolja, rör om, lägg i kycklingbitarna och låt det puttra på i ca fem minuter. På slutet slänger du i en näve gröna basilikablad samt en halv citron (skivad).

Detta serveras helst med färsk nykokt pasta till.

Ett måste på julbordet: surkål. Foto: Jurek Holzer
Ett måste på julbordet: surkål. Foto: Jurek Holzer

Jag klarar inte en jul utan min polska surkålssallad. Surkål importerad från Polen säljs på glasburk i snart sagt varje livsmedelsaffär. Den jag använder heter Krakus, vilket betyder en som kommer från staden Krakow.

Jag tar ungefär halva burken surkål som jag blandar med: ett rivet äpple (sött), en riven morot, 2 msk rapsolja, en nypa chiliflingor och två nypor grovt stötta nejlikor.

Sedan låter jag detta stå i kylen åtminstone en dag.

Musik i köket: Bob Dylan – Emotionally Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s