Desperat mellandagsmacka

Gravad lax och rödkålssallad. Foto: Jurek Holzer
Gravad lax och rödkålssallad. Foto: Jurek Holzer

Nu har det hänt igen: vi har lagat för mycket mat till jul. Kylskåpet dignar av ett överflöd av köttbullar, korvar, sillinläggningar, jansson m m. Varför ger man efter för julhetsen och överbelastar kylen med dessa delikatesser år efter år är mig en gåta. Till råga på allt känner man sig tvingad till att äta upp allt. ”Det är synd att slänga mat – det finns så många som inte har något”.

Varje år under mellandagarna brukar jag ägna all min kreativitet åt att hitta på en rad med maträtter som bygger på rester. Det mesta har inte varit särskilt lyckat men ibland har det glimmat till och en ny god blandning har blivit uppfunnen. Som när resterna av en rödkålssallad hamnade ovanpå några skivor gravad lax med en rostad brödskiva längst ner. Brödskivan breddes, istället för smör med resterna av en yoghurt- och dillsås som beskrivs under länken med laxreceptet. Tillsammans blev allt detta en mycket god och mättande lunchmacka för lata mellandagar.

Musik i köket: Ella Fitzgerald – Have Yourself A Merry Little Christmas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s