Carbonara mättade romarna

En klassiker i pastavärlden: carbonara. Foto: Jurek Holzer
En klassiker i pastavärlden: carbonara. Foto: Jurek Holzer

Den klassiska pastarätten spaghetti carbonara har förmodligen ingenting att göra med carbonari (kolgruvearbetare). Istället kan den ha fått sitt namn antingen efter krogen Carbonara i Rom eller de svarta prickarna av grovmalen svartpeppar som täcker ytan och liknar koldamm. Rätten är relativt ny på de italienska borden. Den påstås ha uppstått under det sena 1940-talet då mathjälpen från De allierade till det hungrande italienska folket innehöll mycket ägg och bacon.

Det finns mängder av varianter på carbonaran. Många tycks anse att det blir torrt om man inte såsar till det med grädde. Själv har jag fastnat för Fernando Di Lucas enkla och goda recept. Som vanligt har jag gjort min egen variant av det. Det här receptet är för två personer.

Huvudingrediensen är det italienska baconet pancetta och det bör vara mycket tunt skivat.

Jag börjar med att skala ett par vitlöksklyftor som jag skivar tunt och fräser i lite olivolja. Vitlök är inte så vanlig i det italienska köket och kan därför uteslutas. Jag tar upp vitlöken ur stekpannan och lägger i pancettan som jag klippt i tunna remsor med en sax. Den ska stekas tills den har blivit gyllenbrun och knaprig.

Tag upp pancettan ur pannan och lägg den på en bit hushållspapper så att fettet rinner av.

Koka pastan, lägg upp en portion på varje tallrik, strö ut pancetta och vitlök, lägg en äggula ovanpå, krydda rikligt med grovmalen svartpeppar, riv över parmesan och avsluta med att klippa över lite gräslök. Sedan får gästerna röra ihop alla ingredienserna själva. Därför bör den här maträtten serveras i djupa sopptallrikar.

Musik i köket: Dean Martin – That’s Amore

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s