En paj i frysen

Paj eller tarte? Foto: Jurek Holzer
Paj eller tarte? Foto: Jurek Holzer

Mera godis som är inspirerat av tips från vinmakaren Ramos är den här pajen. Han kallar den för tarte med jag tror att paj och tarte är same same. Den här tar lite tid att göra men är mycket gott tillbehör till alla sorters kallskuret. Mängderna i receptet räcker till två mindre eller en stor paj. Det är praktiskt att ha en sådan paj i frysen – man vet aldrig när oväntade hungriga gäster kan tänkas dyka upp.
Tomatpaj
(6 portioner)
Degen:
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl riven parmesan
0,5 tsk salt
1 dl vatten
Sätt ugnen på 175°. Riv parmesan, häll den tillsammans med mjöl och salt i en mixer. Mixa. Skär smöret i små kuber, lägg även det i mixern och kör ihop med det andra. Tillsätt vatten (det ska inte vara kallt) lite i taget. Mixa till en slät deg. Forma degen till en boll (alt två) och låt den vila en stund. Därefter trycker du ut degen i en stor pajform (ca 28 cm i diameter) eller två mindre formar. Perforera degens botten med en gaffel och klä kanterna med smala remsor av ugnsfolie. Gör ett s k pajskal genom att förgrädda degen i ca 15 minuter. Tag sedan bort folien och låt pajskalet svalna medan du förbereder fyllningen.
Fyllningen:
1 burk tapenade (ca 140 g)
3 – 4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 – 2 msk olivolja
2 dl riven cheddarost
6 stora tomater
färsk eller torkad timjan
ev salt
svartpeppar
Riv cheddarn. Bred tapenade på botten av pajskalet. Skiva löken och vitlöken tunt och stek den i lite olja i en stekpanna, tills den blivit genomskinlig. Fördela lök och vitlök jämnt ovanpå tapenaden. Strö sedan över osten. Skiva tomaterna (ändarna ska inte med) lägg dem ovanpå osten. Avsluta med att strö över rikligt med timjan, salta (försiktigt) och peppra.
Grädda 1 timme i 175°. Pajen bör serveras ljummen.
Vi åt rökt lax och spenat till.
Musik i köket: An evening with Mark Knopfler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s