PÅ FEL SIDA OM GRÄNSEN

Centralen lyser rött. Foto: Jurek Holzer
Centralen lyser rött. Foto: Jurek Holzer

Det är vår och solen skiner men egentligen blir vårt land mörkare för varje dag som går. Det dyker ständigt upp nya vittnesmål om detta. Vi har drabbats av något som kallas inre gränskontroll. Det betyder att det går en osynlig gräns kors och tvärs genom landet; en gräns mellan dem som har rätt att vara här och dem som inte har den rätten. Våra myndigheter tycks vara de enda som kan se denna gräns och de har placerat oss på båda sidor om den. Snart kan ingen längre vara säker på vilken sida om gränsen han eller hon vistas. När som helst kan vi bli stoppade av polis som kräver att få titta på passet. Om man inte har något pass hamnar man i ett s k förvar. Som ett slags arkiv där alla som befinner sig på fel sida om gränsen arkiveras.
Officiellt korsade jag denna gräns för ca 40 år sedan. Jag har i många år känt mig trygg i tanken att jag befann mig på den rätta sidan. På senare tid  har jag dock blivit ganska osäker på det. Jag kan när som helst stoppas på gatan eller i tunnelbanan av en myndighetsperson som undrar på vilken sida av gränsen jag har rätt att vara. Det gör oss alla till objudna gäster här i landet.
Myndigheterna vill egentligen inte ha oss här. Vi har blivit för många, för besvärliga, för svåra att hantera. Därför har de infört ett direktiv som gör det möjligt att utvisa oss alla. När man rensat landet från alla medborgarna kan myndigheterna sätta igång och utöva sin makt över ingenting.

Skärholmen

Bilden ovan tog jag i Skärholmen centrum någon gång 1974. Den fick delat första pris i en fototävling för invandrare, arrangerad av Immigrantinstitutet 1975 under mottot ”Så ser jag på Sverige”. Det var nästan 40 år sedan. Inte mycket har ändrats sedan dess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s