Stjärn-Niklas

Niklas Ekstedt. Foto: Jurek Holzer
Niklas Ekstedt. Foto: Jurek Holzer

I dag blev det känt vilka svenska restauranger som fått stjärnor i restaurangbibeln Guide Michelin. En av dessa är restaurang Ekstedt i Stockholm som drivs av den kände tv-kocken Niklas Ekstedt. Det är hans första stjärna – mycket välförtjänt. Gratulerar! Bilden ovan tog jag i augusti 2005 på en annan av hans restauranger, 1900.

”Jag vill anamma vår ursprungliga kokkonst och utmana mig själv att ta den in i restaurangköket. Därför tillagas all mat som serveras av värmen från vedugnen, eldgropen eller den vedeldade spisen. Allt från havskräftor från västkusten, spanskt dilamm till glödbakade äpplen, kommer att färdigställas över elden”, berättar han om sin krog.

En annan nyhet är att stockholmska nykomlingen Gastrologik också får en stjärna. Så här beskriver de själva sin krogidé: ”Gastrologik är ett nynordiskt kök med inspiration från naturen runt omkring oss där unika råvaror förädlas på ett logiskt sätt till spännande gastronomi. Hos oss är det utbudet och inte efterfrågan som styr valet av råvaror och vi har inte låst oss till en förutbestämd meny.”

Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg behåller sina dubbla stjärnor. Esperanto, Fredsgatan 12 samt Lux Stockholm behåller var sin stjärna.

OBS DETTA HANDLAR ENDAST OM STOCKHOLMSKROGAR. GÖTEBORGARNA FÅR LÄSA OM SINA NÅGON ANNANSTANS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s