Brandvarning

Bränd chokladkaka. Foto: Jurek Holzer
Bränd chokladkaka. Foto: Jurek Holzer

Det skulle aldrig falla mig in att baka en kaka på grillen under lock eftersom jag 1) är usel på att grilla, 2) äger ingen grill, 3) anser att bakverk bör bakas i ugn. Vill man till varje pris baka utomhus får man väl flytta ut ugnen i trädgården.
Den här dagen var jag dock sysslolös och uttråkad. En envis förkylning höll på att ta koll på mig. Ögonen föll på TV-Niklas galna grillrecept och jag bestämde mig för att prova lyckan. ”Kan man baka kakan i en stekpanna på grillen måste man även kunna göra det på en spisplatta inomhus”, tänkte jag och skred till verket.
Receptet var enkelt att följa, problemet var bara att den kände kocken ville gärna att vi skulle ”försöka hålla 175° i grillen”. Jag bara undrar: hur gör man det?
Jag översatte detta till medelhögt värme på spisplattan.
Men det visade sig vara helt fel. Efter en stund fylldes lägenheten av en välbekant doft: bränd chokladkaka. Det hjälpte inte att sänka värmen; undersidan av bakverket blev hopplöst bränt. Ovansidan såg däremot smarrig ut och det blev den också, med lite vaniljglass till.
Nästa gång tänker jag baka den inne i ugnen. Utan lock.

Chokladkaka ”Talking Heads”
150 g mörk choklad (100 g vanlig 80% och 50 g innehållande chili)
100 g hasselnötter
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
150 g smör
3 ägg
2 dl råsocker
Hacka chokladen grovt. Rosta hasselnötterna i en het stekpanna. Tag sedan bort skalen på nötterna genom att gnugga dem i en kökshandduk efteråt.
Vetemjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt blandas i en bunke.
Smält smöret i mikron och rör ihop det med ägg och socker i en annan bunke. Sedan häller du in detta i mjölblandningen och rör om ordentligt.
Hälften av smeten hälls i en valfri smord och bröad kakform (drygt 20 cm i diameter), hälften av chokladen strös in. Därefter häller man i resten av smeten och chokladen.
Grädda 20 – 25 min i ugnen. Kolla konsistensen med en sticka.
Dekorera kakan med de rostade nötterna.
PS Det är naturligtvis tillåtet att grilla kakan eller steka den på spisen men då får man räkna med att endast ovandelen kommer att gå att förtära.

Musik i köket: Talking Heads – Burning Down The House

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s