Kycklingblues

Foto: Jurek Holzer
Foto: Jurek Holzer

Ett desperat försök till ett hälsosammare liv har fått mig att äta mindre rött kött. Det har blivit mer fågel, fisk och grönsaker på middagsbordet. I går kväll var det dags för kyckling. Två överdimensionerade bröst stora som kalkontuttar blev huvudnumret. Det är nästintill omöjligt att hitta normalstora kycklingbröst i affärerna numera. Mer om detta kan ni läsa på nyfikengra.se

Jag satte ugnen på 175° medan jag förberedde kycklingen. Det gick ut på att jag skar några lätta snitt i köttet, på tvären. Sedan gned jag in det med rapsolja som var smaksatt med ramslök och som jag inhandlade under ett besök på Österlen i somras. I snitten stoppade jag in två skivade vitlöksklyftor och färsk rosmarin. Ett par nypor flingsalt och torkade chilismulor fick landa ovanpå det hela. Bredvid kycklingen lade jag en limefrukt som jag delat i klyftor. När ca 25 minuter hade gått öppnade jag ugnsluckan, tryckte ut saften ur limebitarna med en sked och öste kycklingen med detta.

Jag har för mig att det tog ca 40 minuter för de stora brösten att bli ordentligt genomstekta.

Under tiden kokade jag couscous (enligt anvisningarna på paketet) och blandade det med en näve russin och en halv näve hackad färsk mynta.

Som tillbehör serverades kokt broccoli kryddad med ovan nämnd rapsolja.

Musik i köket: Coltrane Plays The Blues

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s