Låt ångan göra jobbet

Foto: Jurek Holzer
Foto: Jurek Holzer

Det bästa sättet att tillaga fisk är att ånga den. Det bevarar spänsten, näringsinnehållet och smaken i råvaran. Konsten att laga mat med ånga, i korgar av vassrör eller bambu, uppfanns för flera hundra år sedan i Kina och har länge varit de professionella kockarnas ”hemlighet”. Det finns olika ångmaskiner, specialbyggda för ändamålet. Själv använder jag en vanlig ångkastrull: man häller i liten mängd vatten i botten på kastrullen, placerar en ångtillsats med perforerat botten ovanpå och lägger ett lock på toppen. Smaksättningen kan påverkas genom att t ex marinera fisken innan den ångas.

Lime- och krondillmarinerad lax med curryspenat (2 personer).

Jag använde 2 laxfiléer på ca 150 g vardera. De marinerades i ca 20 minuter i saften av 1 lime blandad med 2 matskedar krondillolja (kallpressad rapsolja smaksatt med krondill tillverkad på Gunnarshögs gård i Skåne).

Medan laxen marinerades gjorde jag i ordning curryspenaten. Till det använde jag ca 200 g fryst spenat (hela blad).

Jag ställde in mikron på 600 W, lade några klickar smör ovanpå spenaten, saltade och pudrade över med vindaloocurry och spiskummin. Tillagningstid i mikron: 6 minuter. Rör om efteråt och låt stå under lock så att värmen sprider sig ordentligt.

Sedan ångkokades laxen i ca 5 minuter.

Servera med kokt potatis (den smaksatte jag med ramslökolja från ovan nämnda Skånegård), sallad och en god chablis.

Musik i köket: Joan Armatrading – Down To Zero

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s