Polska matens topplista

Salceson i närbild. Foto: wikipedia.pl
Salceson i närbild. Foto: wikipedia.pl

Det är inte lätt att styra ett land med 180 sorters korvar. Polen må ha sina inrikesproblem men den polska maten vinner alltmer i popularitet. I delikatessaffären Pol-Food på Torsgatan 49 trängs svenskarna med invandrade tyskar, tjecker, ryssar, f d jugoslaver och polacker. Åsynen av egentillverkade korvar, kasza (gryn), kaszanka (blodkorv), jabłecznik (äppelkaka), keks (fruktkaka), och vallmokakan makowiec kan få vilken polack som helst att tappa fattningen.

1. Ogórki

– Vår kundkrets består av hälften svenska och hälften invandrare. Dessutom har diverse kändisar som Lill-Babs hittat hit. Antalet svenska kunder ökar ständigt berättar innehavaren. Han jobbade som ingenjör i Polen innan han blev korvförsäljare i Sverige. Han vill gärna slå ett slag för den syrade gurkan ogórki. Den importeras från Polen på burk liksom de andra favoriterna: surkål och marinerade champinjoner. Gurkan lämpar sig utmärkt som tilltugg till vodka.

2. Zwyczajna

En av expediterna är en f d polsk jurist. Han är för övrigt svåger med innehavaren. Han föredrar korven Zwyczajna (vanlig korv, i översättning). Den innehåller mest griskött och är kryddad med svartpeppar, vitlök, mejram och kummin. Zwyczajna lämpar sig bäst för grillning på grund av den rika fetthalten.

3. Salceson

I Sverige kallas den pressylta. Består till 75 procent av gristunga och tillverkas i en korvfabrik i Sverige efter polskt recept.

Sernik på ett kafé i Warszawa. Foto: Jurek Holzer
Sernik på ett kafé i Warszawa. Foto: Jurek Holzer

4. Sernik

En ung kvinna kommer in i butiken och köper en bit av ostkakan sernik. Det råkar vara hennes favorit bland de bakverken som säljs här. Hon kan alla namnen på polska och har fått det rätta uttalet från sin polska mor. Sernik togs med till USA av polska emigranter i slutet av 1800-talet. Där förvandlades den så småningom till cheesecake. Jänkarna har lyckats med att exportera sernik tillbaka till Polen där den serveras just som cheesecake av många kaféer i dag.

5. Chleb

Vårt dagliga bröd heter chleb och bakas av surdeg, gjord på en blandning av råg och vetemjöl. Det är strängt förbjudet att kalla chleb för polsk limpa ty den har inget med limpa att göra.

Syrad gurka. Foto: wikipedia.pl
Syrad gurka. Foto: wikipedia.pl

Andra polska mataffärer i Stockholmsområdet:

Polsk Supermarket, Hurtigs torg 5, Jordbro

Polska Delikatesser, Brännkyrkagatan 88, Stockholm

Rabbit Delikatesser, Ankdammsgatan 5 G, Solna C

Polska Livsprodukter, Köpmangatan 12, Södertälje

Euro Deli, Hagsätra Torg 32

 

Polsk musik i köket: Osjan in concert.

En reaktion till “Polska matens topplista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s