En bloddrypande historia

En vass kniv. Foto: Jurek Holzer
En vass kniv. Foto: Jurek Holzer

Aj! Nu skar jag mig igen. Blodet droppar på skärbrädan och jag förbannar än en gång den vassa kniven.

Det är lätt att lockas av reklamen om samurajsvärdens förträfflighet och den 700 år gamla traditionen inom Japans ståltillverkning. Jag hade sett hur de skickliga sushikockarna med flinka (oplåstrade) fingrar skar och hackade blixtsnabbt.

Den nya blanka grönsakshackaren fick några tag med en keramisk stav som enligt anvisningarna skulle användas för att vässa underverket. Satakekniven fick absolut inte vistas i närheten av ett vanligt brynstål. Den skulle då helt tappa sin förmåga att bli vass igen.

En purjolök väntade på skärbrädan. Knivens vackra handtag av magnoliaträ färgades rött så fort den supervassa äggen landade på mina fingertoppar istället för på purjon.

Fort in i badrummet för att treva efter plåster och desivon. Dit spårades jag av familjen som hade följt de röda fläckarna på hallmattan och hört mina högljudda åsikter om japanskt stål vina genom luften.

Rödgrön soppa

All blodspillan känns mycket avlägsen nu. Jag strimlar och hackar ingredienserna till en rödgrön soppa. Den kom till när jag med en dåres envishet fortsatte bruket av det livsfarliga redskapet. Kniven bör endast användas till att skära grönsaker och inte kött eller fisk, ty då blir den vassa eggen slö.

Följande skalas och skärs i mindre bitar: 1/2 röd paprika, en morot, 1/2 röd lök, en vitlöksklyfta, 1/2 kruka rucola, 1/2 kruka koriander, 1/3 röd chili och 2 cm färsk ingefära. Koka 2 dl röda linser tillsammans med moroten och en burk hackade tomater i en liter vatten med två tärningar grönsaksbuljong.

Fräs ihop lök, vitlök, paprika och ingefära. Släng det i buljongen, koka upp och tillsätt det gröna. Gott med kesomackor på danskt rågbröd.

Och en sak till: AKTA FINGRARNA!

Musik i köket: Van Morrison – Days Like This

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s