Låt pastan suga upp såsen

Foto: Jurek Holzer.
Foto: Jurek Holzer. 

Den breda pastan heter pappardelle och lämpar sig för rätter med rinnande sås i riklig mängd. Namnet kommer från ordet ”pappare” vilket betyder att sluka. Pastaremsorna är långa och mycket breda, påminner en del om fettuccine. Tack vare sin form har den förmåga att absorbera mycket vätska. Laga såsen först, koka sedan pastan (med ett lagerblad i det saltade vattnet), låt rinna av och rör ihop den sedan med såsen. Låt sedan pastan stå och svälla några minuter så att den förenar sig med såsen ordentligt.

Vid ett besök i Florens för några år sedan åt jag flera jättegoda pastarätter som innehöll just pappardelle. Här hemma ville jag testa en egen variant. Det blev en enkel vardagspasta med burkmusslor. Jag värmde musslorna (OBS de skall inte koka) i en grönsaksbuljong som jag hade kokat i förväg.  Den innehöll en buljongtärning och vatten med tillsats av en skvätt vit torr vermouth, hackad schalottenlök och vitlök, tunt strimlad röd paprika, salt, peppar och timjan.

Glöm inte att riva lite parmesan på toppen.

Mycket enkelt och snabblagat.

Musik i köket: Manfred Mann – Do Wah Diddy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s