Action cooking med pollock

Foto: Jurek Holzer

Pollock med purjo och pepparrot (2 portioner)

En lagom vårlig middagsrätt som tar bara några minuter att svänga ihop. Det är ingen konst att laga pollock trots att namnet påminner om den store amerikanske abstraktionisten Jackson Pollock. Han uppfann något som kallas action painting men här är det action cooking som gäller.

Alaska pollock (Theragra chalcogramma) är en torskfisk i norra Stilla Havet och Berings Hav, även kallad stillahavsbleka, alaskasej och stillahavslyra. Den liknar torsken en hel del men har mycket fastare kött. Pollock tillhör inte de hotade fiskarterna och man kan käka den med gott samvete (än så länge).

Som sällskap till två pensionärsstora ryggbitar av fisken har jag valt långa strimmor av vårgrön purjolök. Den steker jag lätt i smör, saltar och lägger upp som bas på tallrikarna. Sedan steker jag snabbt fiskfiléerna som jag saltat i förväg.  De blir klara på några minuter och hamnar ovanpå purjon. Som avslutning river jag lite färsk pepparrot på toppen och häller några droppar av steksmöret från pannan.

Till detta serverar jag gärna färskpotatis. Det får dock vara någon utländsk sort än så länge eftersom den svenska får man betala hysteriska summor för så här års.

Musik i köket: Playing For Change – Honky Tonk Women

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s