Mänskligt slitage

Human wear #1 @Jurek Holzer
Human wear #1 ©Jurek Holzer
Human wear #2 ©Jurek Holzer
Human wear #2 ©Jurek Holzer
Human wear #3 ©Jurek Holzer
Human wear #3 ©Jurek Holzer
Ett drama utspelar sig på parkstigarna under våra fötter. Gångbanesymbolen har utsatts för en förödande nötning. Kroppsdelar har försvunnit. En hand, en arm, ett ben eller ett huvud saknas.
En ödesmättad förstörelse.
Den vita bilden av en man som håller en liten flicka i handen avtecknas mot svart asfalt. Är det en far och dotter som går där? En söndagspappa som sällan får träffa sitt barn eller en storebror som leder lillasyster till dagis? Har barnet råkat ut för en vårdnadstvist och förs bort av en socialarbetare? En kidnappare med sitt offer? På Vägverket i Borlänge berättar man att symbolen, som officiellt kallas “Påbjuden gångbana” härstammar från slutet av 1960-talet och högertrafikomläggningen.
Grundkravet då var att symbolen skulle föreställa en vuxen och ett barn i rörelse. Urbilden från 1968 föreställer en man i kavaj och hatt och en flicka i klänning.
Bilden av mannen varierar med ländernas kulturella skillnader. Framför allt brukar huvudbonaden växla. I Norge har den en hurtigare framtoning medan den finländska föreställer en något rundare herre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s