Heddas änder

Mallard_Duck
Bild från en.wikipedia.org

Combüchens beskrivning av hur Hedda gick till väga är ett fenomenalt lov till den praktiska begåvningen.

”Allt Hedda tog i blev det något av, man kunde överlåta det som skulle bli vackert åt Heddas händer och förlita sig på dem… Hon hade sett receptet i en tidning men inte kopierat det utan improviserat på minne.

Först hade hon gjort en kalvsky med smak av apelsiner och portvin.

Sedan hade hon börjat steka änderna, två åt gången rymdes i ugnen. Utan termometer. Hon var duktig med annat än sina händer, deras förmåga lydde härnan, som hade lösningar på känn. Ibland misslyckades hon när hon arbetade praktiskt utan mönster eller recept, men hon blev överraskad när så skedde, för det brukade bli som hon tänkt.

Såsen gjorde hon på smält flott, mjöl och kalvsky. När ankorna var mer än halvfärdiga fyllde hon dem med mycket finmålen, salviakryddad kalvfärs som vilat i Riesling och citron och ställde in dem igen, i något svalare ugn. När rätten kallnat drog hon försiktigt av det knapriga skinnet, skar ut brösten och klippte bort revbenen, noga med att inte få splitter i färsen. Sedan skivade hon ankbrösten tunt, klippte skinnet i motsvarande remsor och lade fint på den ankformade färsen. Till sist skedade hon över sky som redan börjat stelna och garnerade den med tunna, förvällda strimmor av apelsinskal.

Med tio änder tog detta merparten av en dag och en halv.”

Musik i köket: Adele – Someone like you.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s