Omtumlande

Konstn‰ren Carl-Johan DeGeer

Konstnären Carl Johan De Geer i sin ateljé i augusti 2000. Det hade gått 21 år sedan hans stora fotoutställning på Moderna museet. Utställningen hade titeln Med kameran som tröst och innehöll för det mesta privata bilder ur hans händelserika liv. Jag skrev om det i Svenska Dagbladet (1979.05.04) bland annat att ”bilderna kan verka helt konstlösa och kaotiska vid första anblick. Men vid närmare betraktande upptäcker man snabbt tydliga mönster och avsikter”. Jag tyckte även att detta var en ”rolig och överraskande utställning”.

På ett annat ställe i artikeln berättar jag att ”Många av bilderna visar nakna kroppar av både män och kvinnor i De Geers liv”.

Dagen efter publiceringen blev jag uppringd av De Geers mor som talade om för mig att hon inte alls var nöjd med artikeln och att jag for med osanning om hennes son.

– Han är inte alls på det viset, sade mamman. Det här förstod jag inte alls, vilket jag också påpekade för henne. – Ja, alltså han är inte alls homosexuell, fortsatte hon med bestämd röst. Jag försökte förklara att det hade jag inte alls påstått men hon ville inte lyssna på mina förklaringar och lade på.

När jag nu läser artikeln 36 år senare ser jag där ett uttalande av konstnären själv som säger: ”Det finns numera dem som tycker att det är ‘dekadent’ att visa sin egen nakna kropp och att placeringen av en nakenbild i närheten av ett plakat om folkets makt är hånfullt mot den politiska kampen. Men ett sådant betraktelsesätt säger mer om betraktaren än om bilderna”.

För övrigt vill jag rekommendera den fina dokumentären om Carl Johan De Geer som finns på SvT Play.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s